top of page
Zoeken

Warm weer kan ervoor zorgen dat voeten en enkels opzwellen. Vervelend, maar in principe onschuldig. Met een aantal (voorzorgs)maatregelen is er gelukkig vaak wat aan te doen. Wel is voorzichtigheid geboden als de voeten of enkels opgezwollen blijven, want dat kan duiden op gezondheidsproblemen.

Knellende schoenen Wanneer het lichaam warmte niet goed kwijt kan, wordt vaak meer vocht vastgehouden. Veel mensen krijgen daardoor dikke voeten en enkels in de zomer. Schoenen gaan knellen en voeten en enkels zijn dikker dan anders. Ook vingers kunnen tijdelijk opzwellen.

Tips om verdikkingen te voorkomen Om opgezwollen voeten en enkels te voorkomen kunt u verschillende dingen doen. Maar ook als het leed al geleden is, kunnen onderstaande tips baat hebben.

Drink voldoende water In tegenstelling tot wat misschien logisch lijkt, zorgt voldoende drinken voor minder zwelling in de voeten en enkels. Het zorgt namelijk voor een betere afvoer.

Blijf in beweging Bewegen zorgt voor een goede doorbloeding en stimuleert de spieren in de benen, waardoor het vocht afneemt. Sta daarom regelmatig op en wandel wat rond. Ook zwemmen of fietsen zijn een goede vormen van bewegen. En neem als het lichamelijk mogelijk is zoveel mogelijk de trap in plaats van de lift. Een half uur extra bewegen per dag is al heel gunstig.

Voorkom lang staan Lang wandelen of lang staan is juist weer minder aan te raden, aangezien de voeten en enkels daar dikker door kunnen worden. Heeft u een staand beroep, sta dan afwisselend op uw ene en andere been. Probeer daarnaast elk uur een paar minuten te lopen.

Doe oefeningen U kunt de kuitspieren trainen door op uw tenen te gaan staan en dan weer op uw hielen. Is dit staand voor u te zwaar, u kunt dezelfde oefening ook doen terwijl u zit of ligt, door met uw voeten op en neer te bewegen. Ook tijdens een lange autorit kunt u de benen zo af en toe in beweging houden en dikke enkels en voeten voorkomen.

Pas op met uw zoutinname Bij warm weer is het goed om wel wat zout binnen te blijven krijgen, maar een te hoge zoutinname zorgt ervoor dat vocht wordt vastgehouden. Overleg eventueel met uw huisarts wat voor u een goede hoeveelheid is.

Let op uw zithouding Met de benen over elkaar zitten kan prettig zijn, maar het belemmert de bloedsomloop. Doe dit dus zo min mogelijk.

Leg de voeten hoger Met de voeten omhoog komt er minder druk op de benen en daarmee de aderen. Leg op de bank of in bed daarom bijvoorbeeld een kussen onder de voeten. Of zet bij een verstelbaar voeteneinde die wat omhoog.

Zorg voor goede schoenen Draag schoenen die luchtdoorlatend zijn, ondersteunend werken en een goede pasvorm hebben. Dit ontziet de voeten en enkels.

Koelen Een voetenbad of coldpack biedt verkoeling en kan de zwelling helpen afnemen. Maak het water echter niet te koud en koel niet te lang, want dat kan averechts werken. Door de kou van een voetenbadje gaan de bloedvaten weer dicht. De voeten worden dan wel koud, maar het lichaam wil die vervolgens weer opwarmen. Daardoor wordt er nog meer bloed naar de voeten gepompt.

Wanneer naar de dokter? Naast warmte zijn er allerlei andere oorzaken van opgezwollen voeten en enkels. Zo kan lang wandelen of juist zitten, bijvoorbeeld tijdens een verre vliegreis, de voeten doen opzwellen. Overgewicht vergroot het risico op dikke voeten en sommige vrouwen hebben er last van door de anticonceptiepil of vlak voor de menstruatie. Ook andere medicijnen kunnen opgezette voeten en enkels als bijwerking hebben. Maar er kunnen ook medische oorzaken zijn, zoals slecht werkende aderen, trombose, een verstuiking of een hart-, lever- of nieraandoening. Houdt de verdikking van de enkels en voeten ook buiten warm weer om aan, raadpleeg dan daarom voor de zekerheid uw huisarts.


Kijk ook voor meer informatie op Omgaan met warm weer | Thuisarts.nl.

Hooikoorts is een allergie voor het stuifmeel van grassen of bomen. Je hebt dan klachten zoals veel niezen, een verstopte neus en jeukende of tranende ogen. Bij droog en zonnig weer staan veel soorten gras in bloei. Van het stuifmeel van sommige grassen kun je klachten van hooikoorts krijgen.


Medicijnen kunnen helpen

Een neusspray of medicijnen tegen allergie kunnen helpen. Of een neusspray met een ontstekingsremmer. Begin op tijd met deze medicijnen tegen hooikoorts.

En houd de ramen dicht op zonnige dagen met veel wind.

Lees op Thuisarts.nl wat je nog meer kunt doen tegen klachten van hooikoorts. Of bekijk de film over hooikoorts.


Adviezen

1. Hou het weer in de gaten

Het weerbericht en hooikoortsvoorspelling kunnen je helpen om minder last te krijgen van je hooikoortsklachten. Bij zonnig, droog weer zijn er veel stuifmeelpollen in de lucht, terwijl deze bij regen een stuk minder rondvliegen. Wil je op pad en zie je dat er een bui aankomt? Dan loont het om deze even af te wachten en daarna op de fiets te springen.

2. Hou je slaapkamer pollenvrij

Er zijn maatregelen die je kunt nemen om je slaapkamer zoveel mogelijk pollenvrij te houden:

  • Neem een douche voordat je gaat slapen.

  • Was ook je haar voor het slapengaan en borstel het goed door.

  • Neem kleren die met pollen in aanraking kunnen zijn geweest niet mee de slaapkamer in en doe ze in de was.

  • Stofzuig je slaapkamer regelmatig en vervang ook je beddengoed vaker dan normaal.

  • Laat het raam dicht als de wind in de richting van het raam waait.

3. Gebruik vaseline

Smeer wat vaseline aan de binnenkant van je neus en om je ogen. Het stuifmeel blijft daar dan aan vastplakken.

4. Zet een goede zonnebril op

Een zonnebril beschermt je niet alleen tegen de zon, maar ook tegen rondzwervend stuifmeel. Zet wel een zonnebril op die je ogen rondom goed beschermt.

5. Wrijf niet

Pollen kunnen ook via je handen in je ogen komen. Was je handen dus regelmatig. Heb je last van je ogen? Probeer er niet in te wrijven. Dit maakt het alleen maar erger omdat je het stuifmeel zo verder verspreidt. Daarbij kan er ook stuifmeel aan je handen zitten. Leg liever een nat washandje op je ogen, dat biedt verlichting.

6. Zoek uit van welke planten en bomen je last hebt

Leer de bomen en planten herkennen die jouw klachten veroorzaken. Zo kun je de hooikoorts beter onder controle houden. Als je bijvoorbeeld last hebt van berken, dan kun je proberen om plekken te mijden waar veel van deze bomen staan.

7. Vermijd prikkende stoffen

Hooikoorts wordt erger als je wordt blootgesteld aan prikkende stoffen. Vermijd dus sigarettenrook, verf, haarlak, chloor, ammoniak, uitlaatgassen en parfum. Zelfs sterk geurende bloemen of planten kunnen je hooikoorts erger maken, dus probeer ook deze uit de weg te gaan.

8. Hou je huisdieren schoon

Heb je huisdieren die buiten komen? Houd ze goed schoon. Stuifmeel blijft in de vacht hangen als dieren langs planten lopen. Zorg dat je na een wandeling met de hond de vacht even afklopt.

9. Bezoek het strand

Op het strand zijn er minder pollen in de lucht en heb je waarschijnlijk minder last van je hooikoorts. Heb je het even helemaal gehad met de verkoudheid? Zoek het strand op!

10. Ga naar de huisarts

Neem bij erge klachten contact op met je huisarts. Die kan speciale medicijnen voorschrijven.

bottom of page