Hooikoorts is een allergie voor het stuifmeel van grassen of bomen. Je hebt dan klachten zoals veel niezen, een verstopte neus en jeukende of tranende ogen. Bij droog en zonnig weer staan veel soorten gras in bloei. Van het stuifmeel van sommige grassen kun je klachten van hooikoorts krijgen.
Medicijnen kunnen helpen
Een neusspray of medicijnen tegen allergie kunnen helpen. Of een neusspray met een ontstekingsremmer. Begin op tijd met deze medicijnen tegen hooikoorts.
En houd de ramen dicht op zonnige dagen met veel wind.
Lees op Thuisarts.nl wat je nog meer kunt doen tegen klachten van hooikoorts. Of bekijk de film over hooikoorts.
Adviezen
1. Hou het weer in de gaten
Het weerbericht en hooikoortsvoorspelling kunnen je helpen om minder last te krijgen van je hooikoortsklachten. Bij zonnig, droog weer zijn er veel stuifmeelpollen in de lucht, terwijl deze bij regen een stuk minder rondvliegen. Wil je op pad en zie je dat er een bui aankomt? Dan loont het om deze even af te wachten en daarna op de fiets te springen.
2. Hou je slaapkamer pollenvrij
Er zijn maatregelen die je kunt nemen om je slaapkamer zoveel mogelijk pollenvrij te houden:
Neem een douche voordat je gaat slapen.
Was ook je haar voor het slapengaan en borstel het goed door.
Neem kleren die met pollen in aanraking kunnen zijn geweest niet mee de slaapkamer in en doe ze in de was.
Stofzuig je slaapkamer regelmatig en vervang ook je beddengoed vaker dan normaal.
Laat het raam dicht als de wind in de richting van het raam waait.
3. Gebruik vaseline
Smeer wat vaseline aan de binnenkant van je neus en om je ogen. Het stuifmeel blijft daar dan aan vastplakken.
4. Zet een goede zonnebril op
Een zonnebril beschermt je niet alleen tegen de zon, maar ook tegen rondzwervend stuifmeel. Zet wel een zonnebril op die je ogen rondom goed beschermt.
5. Wrijf niet
Pollen kunnen ook via je handen in je ogen komen. Was je handen dus regelmatig. Heb je last van je ogen? Probeer er niet in te wrijven. Dit maakt het alleen maar erger omdat je het stuifmeel zo verder verspreidt. Daarbij kan er ook stuifmeel aan je handen zitten. Leg liever een nat washandje op je ogen, dat biedt verlichting.
6. Zoek uit van welke planten en bomen je last hebt
Leer de bomen en planten herkennen die jouw klachten veroorzaken. Zo kun je de hooikoorts beter onder controle houden. Als je bijvoorbeeld last hebt van berken, dan kun je proberen om plekken te mijden waar veel van deze bomen staan.
7. Vermijd prikkende stoffen
Hooikoorts wordt erger als je wordt blootgesteld aan prikkende stoffen. Vermijd dus sigarettenrook, verf, haarlak, chloor, ammoniak, uitlaatgassen en parfum. Zelfs sterk geurende bloemen of planten kunnen je hooikoorts erger maken, dus probeer ook deze uit de weg te gaan.
8. Hou je huisdieren schoon
Heb je huisdieren die buiten komen? Houd ze goed schoon. Stuifmeel blijft in de vacht hangen als dieren langs planten lopen. Zorg dat je na een wandeling met de hond de vacht even afklopt.
9. Bezoek het strand
Op het strand zijn er minder pollen in de lucht en heb je waarschijnlijk minder last van je hooikoorts. Heb je het even helemaal gehad met de verkoudheid? Zoek het strand op!
10. Ga naar de huisarts
Neem bij erge klachten contact op met je huisarts. Die kan speciale medicijnen voorschrijven.
Comments